۶۰ درصد سبد غذایی ایرانیان نان است

زالی عنوان كرد؛

۶۰ درصد سبد غذایی ایرانیان نان است به گزارش مین فود، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه ۶۰ درصد سبد غذایی و تأمین انرژی مردم ایران از نان تأمین می شود، بر لزوم قرار گرفتن نان کامل در سبد غذایی مردم تاکید نمود.


به گزارش مین فود به نقل از مهر، علیرضا زالی، در ششمین نشست گروه کاری سلامت و امنیت غذایی استان تهران، اظهار نمود: سالهای نخستین استقرار نان کامل در سفره مردم هزینه در بردارد گرچه این کار در واقع سرمایه گذاری برای ارتقا و بهبود سلامت مردم و کاهش بیماری هایی نظیر سرطان و سو تغذیه به حساب می آید. رئیس گروه کاری سلامت و امنیت غذایی استان تهران، این نشست را همگرایی بین بخشی در حوزه آرد و نان بین تمام دستگاههای ذی ربط همچون وزارت صمت، جهاد کشاورزی، سازمان استاندارد، معاونان غذا و داروی دانشگاه ها، اصناف و اتحادیه ها برشمرد که به صدمه شناسی چالش های موجود در تهیه آرد و نان کامل پرداخته و ضمن بررسی وضع موجود راهبردهای اصلاحی در این خصوص عرضه می دهد. وی تصریح کرد: حرکت به سمت مصرف نان کامل، باید علمی، متقن با جلب مشارکت عمومی آحاد شهروندی، بدون کارهای هیجانی، با برنامه ریزی مدون و در چهارچوب های تعیین شده صورت بگیرد. زالی اضافه کرد: در دانشگاه مسیری که در حوزه سلامت می خواهیم فراهم نماییم باید حتما در این خصوص باشد چونکه کارهایی که به صورت موضعی صورت گیرد بدون نتیجه خواهد بود. ایشان در ادامه اظهار داشت: در این جلسه بارقه های رسیدن به اشتراک نظر در مورد تولید نان کامل را مشاهده کردیم اما رسیدن به گفتمان مشترک خیلی مهم است. رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تکیه بر حرکت متعهدانه نسبت به سلامت مردم اظهار داشت: استفاده از نان کامل و گنجاندن آن در سبد غذایی مردم را باید بعنوان یک راهبرد بپذیریم. به نقل از ایشان، نانی که امروز در اختیار مردم قرار می گیرد امکان دارد تأمین کننده سلامت مردم نباشد و به جز تأمین نیازهای کالریک در زمینه رفع نیازهای سلامت مردم نقشی ایفا نمی نماید. زالی ضمن اشاره به تغییر دیدگاه جهانی نسبت به نان و اصطلاح «نان درمانگر» اظهار داشت: نان درمانگر علاوه بر تأمین انرژی و کالری باید درحوزه پیشگیری و کاهش بیماری ها و رفع مشکلات سلامت مؤثر باشد که تمام اینها در حوزه جلوگیری از بیماری ها، تقلیل عوارض سو ناشی از مصرف نان غیرمطلوب و در عین حال آثار مثبت سلامت بخش نان کامل حاصل می شود. وی ادامه داد: بدون شک در بدیل سازی و جایگزینی (استخلاف) نان کامل نسبت به نان موجود باید حرکت رو به جلو همگرایانه با مشارکت های بین بخشی را آغاز نماییم. به قول زالی، نان کامل از مسیر آرد کامل می گذرد و در مورد تعاریف موجود در مورد آرد کامل هم احتیاج به همزبانی مشترک است. وی، آرد کامل را طبق تعریف جهانی حاوی پوسته، جوانه و آندوسفر برشمرد و تصریح کرد: آن چه آرد کامل را متمایز می کند اینست که هیچ یک از این سه عنصر بیولوژیک حیاتی در طول فرآیند تولید نان نباید گرفتار خدشه و کاهش شوند. زالی ضمن اشاره به این که پوسته گندم حاوی مقدار زیادی فیبر است اظهار داشت: شش درصد گندم را پوسته تشکیل می دهد اما بزرگترین بخش نان کامل، فیبر موجود در آن است که می تواند از بروز بیماری های گوارشی نظیر یبوست، مشکلات گوارشی و سرطان کولون جلوگیری نماید. نان آرد کامل ضد سرطان است وی تصریح کرد: جوانه گندم هم مملو از سلولز، پروتئین و املاح و اسیدهای آمینه است و آرد کامل دارای ویتامین های گروه ب و آنتی اکسیدان ها و ضد سرطان است. زالی تصریح کرد: حرکت به سمت آرد کامل یک حرکت مهم در جهت سلامت مردم است و ما دغدغه سلامت مردم را داریم. رئیس گروه کاری سلامت و امنیت غذایی استان تهران در قسمت دیگری از سخنان خود تصریح کرد که برای تولید نان کامل و ترویج مصرف آن باید همه دستگاههای ذی ربط همچون تولید کننده ها، عرضه کننده ها، نانواها و… مشارکت داشته باشند. ۶۰ درصد انرژی مردم ایران از نان تأمین می شود زالی ضمن اشاره به اینکه ایرانی ها روزانه ۸۲ میلیارد تومان نان خریداری می کنند، اظهار داشت: ۶۰ درصد سبد غذایی و تأمین انرژی مردم ایران از نان صورت می گیرد. سرانه ی مصرف نان هر ایرانی به ۱۶۱ کیلوگرم رسیده که نسبت به گذشته افزایش پیدا کرده است. رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تکیه بر سرمایه گذاری بر بهبود کیفیت نان اظهار داشت: ایرانی ها ۳۷ درصد بیشتر نسبت به مردم جهان نان استفاده می نمایند ازاین رو باید به سمت سرمایه گذاری در جهت ارتقای کیفیت نان و نان کامل حرکت نماییم و باید گام به گام با راهبردهای مدیریتی و استفاده از صاحبان فرآیند و در نظر گرفتن چالش ها به سمت نان کامل برویم. زالی ضمن اشاره به لزوم فرهنگ سازی و اطلاع رسانی به مردم در مورد مزایای نان کامل، تصریح کرد: باید دانشگاه ها، وزارت بهداشت، وزارت جهاد کشاورزی و … در جهت آگاه سازی مردم تلاش کنند و این فرهنگ را ایجاد کنند که نان کامل برای سلامت مردم مفید می باشد. چونکه اگر برنامه ریزی مشخص، حمایت دولت، فرهنگ سازی عمومی، طراحی صحیح بازاریابی و… در این حوزه صورت نگیرد مردم از نان کامل استقبال نمی کنند. وی تصریح کرد: برای عرضه یک نقشه علمی در مورد تولید نان کامل و ترویج مصرف آن در جامعه باید تمام فرایندها در این خصوص بررسی شود و همه ابعاد آن در نظر گرفته شود. ضرورت برنامه ریزی برای کاهش دورریز مواد غذایی و نان زالی در ادامه به مواردی نظیر لزوم ارتقای دانش کشاورزان و ارتقای دانش نوین در تولید آردهای مناسب تر اشاره نمود و اضافه کرد: در مورد دور ریز بالای نان و مواد غذایی در کشور باید مدیریت صورت گیرد. وی ضمن اشاره به مطالعات صورت گرفته خاطرنشان کرد: الان نان لواش متداول ترین نان مصرفی در تهران است و بعد از آن نان تافتون و سنگک قرار دارد. ازاین رو باید با عنایت به استقبال مردم تهران اقدامات لازم برای تغییر نان موجود به نان کامل صورت گیرد. زالی تصریح کرد: تهیه نان از آرد کامل احتیاج به مهارت بیشتر نانوا دارد و در این خصوص میتوان از تجارب سایر کشورها در تولید نان کامل بهره برد. وی ضمن اشاره به اقبال مردم به نان سبوس دار در سالهای اخیر تصریح کرد: نان سبوسدار جای نان کامل را نمی گیرد، چونکه وقتی سبوس به صورت خارجی به خمیر نان اضافه می شود می تواند در فرآیند پخت نان به صورت ناقص به ماده سمی آکریل آمید تبدیل گردد. رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ادامه تصریح کرد: آرد کامل برای سلامت مفید می باشد و نیازی به غنی سازی آن نیست. وی در قسمت دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد که برخی مواد موجود در آرد کامل نظیر فیتات و اگزالات اگر به درستی مدیریت نشوند می تواند اثرات سویی برای سلامت داشته باشد و باعث کاهش جذب املاح از دستگاه گوارش شود. زالی ضمن اشاره به وجود امکانات لازم از نظر تکنیکی، فنی، صنعتی در تولید آرد کامل در تهران خاطرنشان کرد: ظرفیت ها و اقدامات خوبی در حوزه های مختلف همچون استانداردسازی، بازرگانی دولتی، نظارت و ممیزی و… در مورد نان کامل صورت گرفته است و می توانیم راهبردهای علمی در این خصوص عرضه نماییم. همینطور میتوان از تجارب خوبی که در سایر استان ها نظیر استان مرکزی رخ داده است استفاده نمود. وی تصریح کرد: سال های نخستین استقرار نان کامل در سفره مردم هزینه در بردارد گرچه این کار در واقع سرمایه گذاری برای ارتقا و بهبود سلامت مردم و کاهش بیماری هایی نظیر سرطان و سو تغذیه و …، به حساب می آید. زالی، مبحث نان را در کشور یک بحث امنیت غذایی برشمرد که با کاهش فقر و فقرزدایی ارتباط دارد و پیشنهاد کرد که پیش از تصویب برنامه توسعه هفتم بتوانیم یک طرح یا برنامه تشویقی ایجابی با نگاه علمی در برای استفاده از نان کامل عرضه دهیم. رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در خاتمه سخنان خود با عنایت به نگاه جهانی به نان بعنوان نان درمانگر اظهار امیدواری کرد با همکاری و مشارکت سازمان های مختلف بتوانیم در جهت ترویج استفاده از نان کامل گام برداریم.


منبع:

1402/08/10
14:54:56
5.0 از 5
390
تگهای خبر: آنتی اكسیدان , استاندارد , برنامه , بهداشت
این مطلب مین فود مفید بود؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۴
مین فود - رژیم غذایی minfood

اطلاعات



مین فود

مین فود یا غذای کمتر: رژیم غذایی

تماس با ما

روشهای تماس با مین فود از طریق ایمیل، شبکه های اجتماعی است
minfood.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مین فود محفوظ است