تولید روزانه 450 تن پسماند بیمارستانی در کشور

در گفت وگو با مین فود تشریح شد

تولید روزانه 450 تن پسماند بیمارستانی در کشور به گزارش مین فود، رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت ضمن اشاره به چالش های مدیریتی پسماندهای بیمارستانی، اظهار داشت: روزانه حدود ۴۵۰ تُن پسماند در بیمارستان های کشور تولید می شود که از این میزان حدود ۱۹۲ تن آن به پسماندهای عفونی، تیز و برنده اختصاص دارد که این میزان نیازمند مدیریت خاص جهت حفظ سلامت انسان و محیط زیست است.


دکتر جعفر جندقی در گفتگو با ایسنا، درمورد نحوه جداسازی و بی خطرسازی پسماندهای بیمارستانی، اظهار داشت: پیرو تدوین و ابلاغ "ضوابط و روش های مدیریت اجرایی پسماندهای پزشکی و پسماندهای وابسته" و با توجه به ماده ۶۴ این ضوابط در مورد لزوم بی خطرسازی پسماندهای عفونی، تیز و برنده تولیدی در بیمارستان ها، پیگیری تجهیز بیمارستان ها به دستگاههای بی خطر آفرین غیر سوز از زمان ابلاغ ضوابط در دستور کار وزارت بهداشت قرار گرفته است.
تجهیز ۹۷ درصد بیمارستان های کشور به دستگاه بی خطر آفرین پسماند وی با تکیه بر این که هم اکنون بیشتر از ۹۷ درصد بیمارستان ها مجهز به دستگاه بی خطر ساز هستند، بیان نمود: درصورتیکه در مواردی به علت خرابی و یا مشکلات جایگاه نصب، دستگاهی بطور موقت غیر فعال شده باشد و یا دستگاه موجود نباشد از دستگاههای بیمارستان های مجاور استفاده می شود. البته پیگیری برای پوشش کامل همه بیمارستان ها در دستور کار است.
تولید روزانه ۴۵۰ تُن پسماند بیمارستانی وی ادامه داد: بنابر اعلام دانشگاه های علوم پزشکی روزانه حدود ۴۵۰ تُن پسماند در بیمارستان های کشور تولید می شود که از این میزان حدود ۱۹۲ تن آن به پسماندهای عفونی، تیز و برنده اختصاص دارد که این میزان نیازمند مدیریت خاص جهت حفظ سلامت انسان و محیط زیست است.
جندقی تصریح کرد: مطابق ماده ۷ قانون مدیریت پسماند، پس از تبدیل پسماند ویژه به پسماند عادی، ساز و کار مدیریت آن در شهرهایی که بیمارستان ها در آن قرار دارند بر عهده شهرداری ها خواهد بود.
اهمیت تفکیک پسماندهای عفونی وی با اشاره به اینکه تفکیک و تصفیه پسماندهای عفونی به علت ماهیت بیماری زایی آنها در طبقه بندی ویژه قرار می گیرد، خاطرنشان کرد: این نوع از پسماند در قسمت های مختلف بیمارستان به صورت تفکیک شده در سطل هایی با برچسب های مشخص، جمع آوری شده و تا جایگاه موقت در بیمارستان هم به صورت جداگانه حمل می شود. سپس با دستگاههای بی خطر آفرین مستقر در بیمارستان عملیات تصفیه روی این پسماندها اتفاق می افتد.
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، افزود: شفاف سازی مبحث و رفع مشکل عدم تایید این پسماندها پس از انجام فرآیند بی خطر سازی، با بازبینی ضوابط اجرایی مدیریت پسماند پزشکی در دستور کار قرار دارد؛ چونکه عدم ابلاغ شیوه نامه ماده ۵ آئین نامه اجرایی قانون مدیریت پسماند و ویژه تلقی شدن پسماندهای بی خطر شده، باعث تحمیل بار مالی اضافی به بیمارستان ها به سبب پرداخت تعرفه پسماند عفونی برای حمل و نقل و دفع نهایی پسماندهای بی خطر شده در بیمارستان شده است.
۴ دسته بندی پسماندهای بیماستانی او با تکیه بر این که مبحث تفکیک پسماندهای پزشکی در فصل پنجم "ضوابط و روش های اجرایی پسماندهای پزشکی و پسماندهای وابسته" به تفصیل آمده است، اظهار نمود: در برنامه های نظارتی وزارت بهداشت این روند مورد پایش قرار می گیرد. با عنایت به ضوابط ابلاغی و لزوم تفکیک پسماندهای پزشکی به ۴ دسته پسماندهای عفونی، تیز و برنده، شیمیایی و دارویی و عادی این مورد مرتبا رصد و پایش می شود.
چالش کمبود شرکتهای مدیریت پسماند جندقی اضافه کرد: از دیگر چالش های مدیریت پسماند، باوجود انجام تفکیک پسماند در بیمارستان ها، تعداد ناکافی شرکتهای مدیریت پسماند بخصوص پسماندهای شیمیایی، دارویی و فلزات سنگین در زمینه جمع آوری، حمل و نقل و دفع نهایی است. در ضمن پیشنهاد تعرفه های نامتعارف از جانب شرکت ها باعث تحمیل هزینه های اضافی به بیمارستان ها شده است.
لزوم تفکیک پسماند از کوچک ترین واحدهای بهداشتی وی در مورد وضعیت تفکیک و بی خطرسازی زباله ها در درمانگاه ها و مراکز درمانی کوچک تر، بیان نمود: تمامی مراکز بهداشتی _ درمانی (به غیر از بیمارستان ها) شامل درمانگاه ها، مراکز بهداشت، لابراتوار ها، مراکز تزریق، رادیولوژی ها، دندانپزشکی ها، فیزیوتراپی ها، مطب ها و سایر مراکز تولید پسماند پزشکی موظف اند مطابق قانون مدیریت پسماند و ضوابط و روش های مدیریت اجرایی پسماندهای پزشکی و وابسته، پسماندهای پزشکی تولیدی خویش را مدیریت کنند.
جندقی تصریح کرد: طبق ماده ۱۰ ضوابط مذکور، کلیه مراکز تولیدکننده پسماند پزشکی موظف اند در مبدأ تولید، پسماندهای عادی و پسماندهای پزشکی ویژه خویش را جمع آوری، تفکیک و بسته بندی کنند. همینطور مطابق ماده ۶۵، مراکز مذکور برای مدیریت پسماند تولیدی خود می توانند در سایت های منطقه ای یا مرکزی دارای مجوز، زباله تولیدی را بی خطر کرده و یا از امکانات بی خطر آفرین بیمارستان های مجاور استفاده نمایند که این مورد مرتبا پایش می شود و درصورتیکه این مورد رعایت نشود اخطارهای لازم داده و اقدامات قانونی صورت می گیرد.
بازنگری روش های مدیریت اجرایی پسماندهای پزشکی و وابسته وی ادامه داد: هم اکنون دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط زیست با همکاری مرکز سلامت محیط و کار درحال بازبینی ضوابط و روش های مدیریت اجرایی پسماندهای پزشکی و پسماندهای وابسته است تا موانع و مشکلات ضوابط قبلی مرتفع شود و بروزرسانی ضوابط ذکر شده هم مطابق یافته های جدید علمی انجام گیرد.
وی در خاتمه بیان نمود: پروژه دیگری که مرکز سلامت محیط و کار در این خصوص در دستور کار خود دارد طرح هوشمندسازی خدمات مدیریت پسماند است که هماهنگی های آن با مراجع ذی صلاح انجام شده و بمحض تکمیل پروژه، اطلاع رسانی صورت خواهد گرفت. این امر در واقع تحول مهمی در زمینه مدیریت پسماندهای ویژه است.




منبع:

1402/05/29
11:15:32
5.0 از 5
358
تگهای خبر: برنامه , برند , بسته بندی , بهداشت
این مطلب مین فود مفید بود؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۳
مین فود - رژیم غذایی minfood

اطلاعات



مین فود

مین فود یا غذای کمتر: رژیم غذایی

تماس با ما

روشهای تماس با مین فود از طریق ایمیل، شبکه های اجتماعی است
minfood.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مین فود محفوظ است