به گزارش مین فود به نقل از مهر، دكتر احمد دلبری در تشریح علل پوكی استخوان و راه های پیشگیری از آن، اظهارداشت: سرانه مصرف شیر در ایران، كمتر از ۱۰۰ كیلوگرم در سال است ، درصورتی كه سرانه مصرف این ماده غذایی پركلسیم در كشورهای اروپایی سالانه بیش از ۳۰۰ كیلوگرم است.وی افزود: مردم كشورمان ضمن آنكه شیر و مواد لبنی را به میزان كمی مصرف می كنند، از سویی سرانه مصرف نوشابه آنان كه مانع جذب كلسیم در بدن نیز می شود، زیاد است (بیش از ۴۰ كیلوگرم در سال) كه عامل مهمی در ابتلای افراد به پوكی استخوان است.دكترای تخصصی طب سالمندان با اشاره به اینكه پوكی استخوان اختلال متابولیك شایع دوران سالمندی است، گفت: این اختلال كه معمولا از میانسالی آغاز می شود و در سالمندی به بیشترین حد خود می رسد، با كاهش تراكم استخوانی و تخریب بافت استخوانی همراه است كه در نهایت منجر به نازك شدن استخوان و شكستگی در دوران سالمندی می شود.دلبری افزود: با توجه به اینكه ۹۰ درصد میزان كلسیم بدن هر انسان در استخوان و ۱۰ درصد آن در بافت نرم بدن موجود است، لذا با كاهش كلسیم ، استخوان ها آسیب پذیر می شوند.وی در بیان اهمیت پوكی استخوان در كیفیت زندگی سالمندان ، گفت: شایعترین شكستگی ها در اثر پوكی استخوان بوجود می آیند و ۲۵ درصد شكستگی های لگن و ران منجر به مرگ سالمندان می شود . شكستگی استخوان در دوران سالمندی كه ممكن است در اثر افتادن از بلندی هم نباشد، با روند كند درمان همراه است و استخوان ها براحتی جوش نمی خورد ضمن اینكه كوتاه قدی و خمیدگی افراد سالمند در اثر مشكلات استخوانی بوجود می آید.عضو هیات علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی با اشاره به اینكه ۸۰ درصد پوكی استخوان در زنان و ۲۰ درصد در مردان دیده می شود ، افزود: تحقیقات نشان می دهند، خطر مرگ و میر ناشی از پوكی استخوان در زنان ، چهار برابر سرطان رحم است ، كه كاهش هورمون های زنانگی و زایمان های زیاد با فاصله زمانی كمتر از سه سال ، از جمله علل اصلی پوكی استخوان در زنان است.وی همچنین استعمال دخانیات ، مصرف برخی از داروها مانند كورتون ها و ابتلا به بعضی بیماریها مانند پركاری تیروئید و دیابت را از علل عمومی ابتلا به پوكی استخوان عنوان كرد.دلبری با تاكید بر پیشگیری از پوكی استخوان، از سنین كودكی تا حدود ۳۰ سالگی، و نقش مهم تغذیه در این امر ، مصرف مواد غذایی دارای كلسیم مانند شیر و فرآورده های لبنی ، انواع كلم ، بادام، فندوق ، كنجد و سبزی جعفری ، مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین C ، و در صورت نیاز و با تجویز پزشك ، مصرف مكمل های غذایی – دارویی ، را برای پیشگیری از پوكی استخوان ، توصیه كرد.وی گفت: درحالی كه نیاز روزانه هر انسان به كلسیم بین ۸۰۰ تا ۱۲۰۰ میلی گرم در روز است و هر لیوان شیر كم چرب ، ۳۰۰ میلی گرم كلسیم دارد، لذا مصرف شیر و فرآورده های لبنی در پیشگیری از پوكی استخوان بسیار حائز اهمیت است.دلبری افزود : علاوه بر مصرف مواد غذایی پر كلسیم مانند شیر و فرآورده های لبنی، جذب ویتامین D از طریق تابش مستقیم آفتاب به اندامهای فوقانی و تحتانی بدن به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در روز و حداقل سه روز در هفته ، و فعالیت بدنی و انجام حركات ورزشی مانند پیاده روی به مدت ۳۰ دقیقه در روز ، می تواند در پیشگیری از پوكی استخوان موثر باشد.وی ادامه داد: دوران سالمندی كه با كم تحركی و كاهش میزان كلسیم بدن همراه است، پوكی استخوان را به بالاترین حد خود در این سنین می رساند، لذا به سالمندان توصیه می شود، تا جایی كه ممكن است استقلال زندگی خود را حفظ كنند، فعالیت و تحرك داشته باشند چرا كه فعالیت بدنی همانطور كه مانع پوكی استخوان می شود، از خیلی مشكلات و اختلالات دوران سالمندی جلوگیری می كند و در بهبود كیفیت زندگی و ارتقای سلامتی آنان موثر است.