تحقیقات بسیاری در زمینه رابطه بین نوع غذا و اختلالات روحی در حال انجام است و شاید در آینده نزدیك بسیار بیشتر از آنچه كه امروز در مورد رابطه غذا و مشكلات روحی میدانیم، اطلاعات بدست آوریم. اما باید گفت محققان معتقدند كه رژیم غذایی سالم اهمیت بسیاری در شادكامی و درمان افسردگی دارد و مواد غذایی به طور مستقیم بر ابعاد شیمیایی مغز ما اثر میگذارند؛. از این رو، درك تاثیر مواد غذایی مختلف نقش قابلتوجهی در مدیریت یك زندگی سالم دارد. انتخاب مواد غذایی مناسب به بهبود خلق و خو كمك كرده و از شدت اضطراب و آشفتگی میكاهد. در این مطلب، شما را با چند ماده غذایی آشنا میكنیم كه شما را بدخلق و غمگین میكنند.
كافئین به موقع
كافئین یكی از مهمترین مواد غذایی است كه بر روی خلق و خوی شما تاثیر سوء دارد و میتواند با تغییراتی كه بر الگوی خوابتان میگذارد در خلق و خوی شما نیز موثر باشد . اما شاید اغلب شما راجع به نوشیدن قهوه و حال خوب هم چیزهایی شنیده باشید اما باید گفت همه اینها بستگی به زمان صحیح مصرف قهوه دارد برای مثال نوشیدن قهوه در زمان های خواب از جمله شب و یا بعد از ناهار هنگام چرت روزانه توصیه نمیشود .
دونات و بستنی ممنوع
رژیم غذایی سرشار از قند همچنین می تواند التهاب را در سراسر بدن و از جمله مغز بالا ببرد و محققان دریافتند كه التهاب مغز در بیماران مبتلا به افسردگی ۳۰ درصد بالاتر است. امروز یكی از تفریحات و علایق بیشتر ما در طول روز خوردن یك دونات بزرگ یا بستنی است و با خوردنشان هم كلی احساس رضایت و مسرت به ما دستم میدهد غافل از این كه كربوهیدراتهای ساده موجود در این شیرینی ما را تا مدتی خوش و خرم نگه میدارند. اما در نهایت، تمركز و هوشیاری شما را تحت تاثیر قرار میدهند و باعث بروز نوسانات خلقی سریع میشوند همچنین نان شیرینی حلقوی از جوی سفید تهیه میشود كه فاقد ارزش غذایی است و نه تنها سرشار از قند و شكر و البته روغن و كالریاند، بلكه مصرف آنها میتواند دلیل عصبانیت و كج خلقی باشد. برای ترك این عادت اشتباه، بهتر است شیرینیهای كمشیرینتر و تهیه شده از غلات كامل و سبوسدار را جایگزین آنها كنید. این شیرینیها علاوه بر داشتن قند كمتر، به دلیل وجود سبوس، با كنترل اشتها راه كمكی كاهش وزن را ارائه میدهد.
سرخ كردنی ها را فراموش كنید
ممكن است خواند این مطلب كه باید با سیب زمین سرخ كرده و انواع سرخ كردنی های دلبر و خوشمزه خداحافظی كنید تا شاد بمانید برایتان سخت باشد و نتوانید به این راحتی ها از این غذاها دل بكنید. اما باید بدانید كه چیپس و سیبزمینی سرخ كرده متهمان ردیف اول ایجاد حس افسردگی در افراد است.این ویژگی چیپس های سیب زمینی به خاطر سرخ شدن عمیق وكامل آن در روغن است و چربی های امگا 6 موجود در آنها با ورود به بدن مانععملكرد صحیح چربی های
امگا 3 میشوند .
برنج سفید و نان شما را افسرده میكنند
نان سفید، پاستا، برنج میتواند میزان قتد خونتان را جابه جا كنند و از این طریق سبب اختلالات روحی در افراد شود . همچنین مطالعات جدید نشان می دهد كه خوردن نان سفید، برنج سفید و دیگر مواد غذایی حاوی كربوهیدرات های تصفیه شده احتمال ابتلا به افسردگی را در زنان یائسه افزایش می دهد. علاوه بر آن، یافته های این پژوهش ها مشخص می كند كه مصرف فیبر در رژیم غذایی همچون غلات، سبزیجات و میوه های تازه، سبب كاهش میزان افسردگی خواهد شد.
در واقع به زبان ساده باید گفت، مصرف كربوهیدرات بسته به نوع مواد غذایی، سطح قند خون را در درجه های مختلف افزایش می دهد. نتایج این بررسی ها نشان می دهد كه افزایش قند خون پس از خوردن كربوهیدرات ها باعث ایجاد واكنش هایی همچون تغییر خلق و خوی و تشدید خستگی و سایر علائم افسردگی در زنان یائسه می شود.
غذاهای فرآوری شده
پژوهشگران انگلیسی اعلام كرده اند كسانی كه از مواد غذایی پردازش شده استفاده می كنند، با افزایش خطر ابتلا به افسردگی مواجه هستند و همچنین سطوح بالای استرس را در آن ها می توان دید. غذاهای فراوری شده شامل اكثر مواد غذایی صنعتی می باشد.
بادام زمینی شور
متخصصان تغذیه توصیه میكنند اگر رژیم دارید، بادام زمینی شور نخورید. بادام زمینی موجود در فروشگاهها حاوی مقدار زیادی سدیم، مواد افزودنی و طعمدهندههای مصنوعی است كه با احساس افسردگی، ضعف و خستگی مرتبط است. از این رو، بهتر است به جای بادام زمینی شور از گردوی خام، بادام درختی و آجیل برزیلی استفاده كنید. تحقیقات جدید نشان داده است كه گیاه رزماری نقش قابلتوجهی در محافظت از مغز انسان به عهده دارد. شما میتوانید از رزماری كبابی و كمی
نمك دریایی به عنوان یك میانوعده سالم استفاده كنید.