پلاكت ها یكی از ریزترین سلول های موجود در جریان خون هستند و درست در زمانی كه جراحتی برای بدن پیش میاید ما به آنها نیاز داریم تا جریان انعقاد خون و بسته شدن زخم را برایمان به درستی با انجام برسانند و ما را از پروسه از دست دادن خون نجات دهند. زمانی كه قسمتی از بدن زخم می شود، پلاكت ها به قسمت آسیب دیده منتقل شده و با لخته نمودن خون، رگ های پاره شده را متصل می كنند. پلاكت پایین خون باعث خونریزی می شود. لذا بهترین كار این است كه پایین بودن پلاكت خون را پیش از این كه دچار خونریزی شوید درمان كنید. چرا كه در مواردی كه خونریزی كنترل نشده باشد، خطر مرگ یا شوك یا نارسایی در ارگان های بدن وجود دارد.
در زمان هایی كه مقدار كاهش پلاكت خون بین ۱۰۰۰۰ تا ۲۰۰۰۰ پلاكت در هر میكرولیتر نسبت به حالت نرمال باشد، بایستی از روش هایی مانند تزریق پلاكت استفاده نمود. اما در مواردی كه این مقدار كاهش كمتر از حد فوق باشد، می توان به كمك رژیم غذایی مناسب در پی جبران پلاكت پایین خون برآمد. لذا در ادامه به معرفی تعدادی از غذاهای پلاكت ساز می پردازیم.
انار
انار یك میوه سرشار از خاصیت است كه نقش مهمی در پلاكت سازی نیز دارد. رنگ قرمز این میوه نشان دهنده غنی بودن آن از آهن است. و در صورت مصرف منظم انار می توانید به شكلی مناسب با كاهش پلاكت خون مبارزه كنید. همچنین ویتامین های موجود در انار به شما كمك می كند تا در زمانی كه با سطح پایینی از پلاكت روبرو هستید، سطح انرژی بدن خود را پایدار نگه دارید. انار را می توانید به شكل میوه یا آبمیوه آن مصرف نمایید. مصرف ۱۵۰ میلی لیتر آب انار برای دو هفته توصیه می شود.
شیر
شیر هم یكی دیگر از منابع سرشار از كلسیم است كه به بدن شما كمك می كند تا پلاكت های مورد نیاز خود را بازسازی نماید. كلسیم موجود در شیر به همراه ویتامین K و فیبرینوژن پروتئین های آن پلاكت ساز است و و توان ساخت لخته خون را افزایش می دهند. كمبود كلسیم در بدن منجر به این می شود كه زمان بیشتری برای ایجاد لخته خون صرف شود به خصوص زمانی كه دچار خونریزی شدید شده باشید. علاوه بر شیر می توانید كلسیم لازم را با مصرف پنیر و ماست و لبنیات ارگانیك تامین نمایید.
مواد غذایی سرشار از فولات
كمبود فولات در بدن می تواند موجب كاهش پلاكت خون شود. به همین منظور لازم است كه در رژیم غذایی خود غذاهایی كه سرشار از فولات و یا ویتامین B9 هستند جای دهید. این دو ماده نقش مهمی در سالم ماندن فرآیند تقسیم سلولی در بدن دارند لذا می توانند فاكتور مهمی در درمان كمبود پلاكت خون باشند. یك فرد سالم بزرگسال بایستی در روز ۴۰۰ میلی گرم فولات مصرف كند. از منابع غذایی سرشار از فولات می توان به مواد غذایی پلاكت ساز مانند مارچوبه، آب پرتقال، اسفناج و غلات غنی شده اشاره كرد.
پروتئین های بدون چربی
پروتئین های بدون چربی منابع بسیار خوبی از زینك و ویتامین B12 می باشند. این مواد مغذی نقش مهمی در معكوس كردن اثرات بیماری ترومبوسیتوپنی (كاهش پلاكت خون) دارند. در صورتی كه دچار كاهش پلاكت خون شده اید بایستی روی به رژیم های غذایی با دوز كافی از پروتئین های پلاكت ساز مانند بوقلمون، ماهی و مرغ نمایید.
روغن كبد ماهی
مصرف همزمان روغن كتان و روغن كبد ماهی می تواند منجر به تقویت سیستم ایمنی بدن شما شود. این روش، یك رویكرد قابل توجه در درمان كمبود پلاكت خون است. چرا كه یكی از دلایل بروز بیماری ترومبوسیتوپنی، زمانی است كه به دلیل ضعف قوای ایمنی، بدن به اشتباه به ارگان های خود حمله می كند كه در نتیجه منجر به نابود شدن پلاكت ها می شود. این روغن های پلاكت ساز همچنین باعث كاهش التهابات بدن شده و به جریان خون در سراسر بدن كمك می كنند. توجه داشته باشید كه استفاده از این روغن های ممكن است موجب رقیق شدن خون شود.
ویتامین A
ویتامین A یكی از مواد غذایی ضروری برای تولید سالم پلاكت هاست. این ماده پلاكت ساز نقش مهمی در ساخت پروتئین ها در بدن دارد. پروئین سازی سالم در بدن، به تقسیم سلولی و رشد بدن كمك می كند لذا از این طریق استفاده از مواد غذایی حاوی ویتامین A می تواند عملكرد طبیعی بدن را تامین نماید. از این دسته مواد غذایی می توان به هویج، كلم پیچ، كدو تنبل و سیب زمینی شیرین اشاره نمود.
ویتامینK
به طور كلی وعده های غذایی با كالری بالا برای تولید پلاكت خون توصیه شده است. ویتامین K یكی از عناصر ضروری است كه رشد سلول را در سطح مطلوبی نگه می دارد. پلاكت های خون می توانند تا ۱۰ روز زنده بمانند. مقدار پلاكت كافی برای بدن نیاز دارد تا به طور منظم با پلاكت های جدید جایگزین شوند تا مقادیر از دست رفته جبران شود. غذاهایی مانند تخم مرغ، جگر، كلم پیچ از جمله مواد غذایی هستند كه می توانند ویتامین K بدن را تامین كنند.